Kıymetli Metallerle Nasıl İşlem Yapılır
Şirketlerin kârlarındaki artış nedeniyle hisse senetleri yükselir. Kripto, esas olarak arz-talep dengesindeki bir değişiklikten kaynaklanmaktadır. Ülkeler bazı sorunları çözüp başkalarını yarattıkça para birimleri de hareket eder. Bu varlıklar arasında, tüm bunlardan etkilenen metaller ve bazı ekstralar vardır. Yeni makalemiz tamamen değerli metaller, artıları, eksileri, ipuçları ve püf noktaları ile ilgili!
Önümüzdeki eğlenceli dakikalarda değerli metal fiyatlarını etkileyen temel faktörleri ortaya çıkaracağız. Ne zaman altın alacağınızı ve neden bazen gümüşün daha iyi olduğunu öğreneceksiniz. Ekonomik belirsizlik ile resesyon arasındaki fark nedir ve artan oranlar altını olumsuz etkiler mi? Tüm cevaplar burada!
Anahtar çıkarımlar
- Kıymetli metaller, kuyumculukta, imalatta ve yatırımlarda kullanılan nadir, yüksek değerli mallardır. Altın, gümüş, platin ve paladyum bunlara dahildir.
- Endüstriyel metaller olarak da bilinen baz metaller, genellikle çeşitli mal ve ürünlerin üretiminde hammadde olarak kullanılır. Değerli metallerden daha az değerli ve nadirdirler.
- Değerli metallerin fiyatı, ekonomik belirsizlik, endüstriyel üretim ve makroekonomik olaylar dahil olmak üzere arz ve talebe bağlıdır.
- Altın, dünyadaki en popüler ve değerli varlıklardan biridir ve ABD doları ile negatif bir korelasyona sahiptir.
- Platin ve paladyum, otomobil üretim endüstrisi için kritik öneme sahiptir ve otomobillere yönelik küresel talep düştükçe daha da düşme eğilimindedir.
Farklı metal türleri nelerdir?
Genel olarak, metaller iki kategoriye ayrılabilir: değerli ve baz metaller. Korozyona karşı direnç, nadirlik ve kullanım durumları dahil olmak üzere çeşitli faktörlere göre farklılık gösterirler. Değerli metaller arasında altın, gümüş, platin ve paladyum bulunmaktadır. Baz metaller bakır, çinko, kurşun, nikel ve diğerleri ile temsil edilir.
Değerli metaller nelerdir?
Değerli metaller, az bulunmaları ve benzersiz fiziksel ve kimyasal özellikleri nedeniyle yüksek ekonomik değere sahip, nadir bulunan, doğal olarak oluşan elementlerdir. Değerli metaller altın, gümüş, platin ve paladyumu içerirler ve algılanan değerleri ve istikrarları nedeniyle yatırımlarda, para biriminde ve çeşitli endüstrilerde yaygın olarak kullanılırlar.
Kıymetli metaller oksitlenmezler ve korozyona uğramazlar, parlak görünürler ve çoğu uzun zaman önce para olarak kullanılmıştır. FBS ile her ünlü değerli metalle işlem yapabilirsiniz.
Baz metaller nelerdir?
Endüstriyel metaller olarak da bilinen baz metaller, genellikle çeşitli mal ve ürünlerin üretiminde hammadde olarak kullanılır. Bunlar bakır, alüminyum, nikel, kurşun ve çinkoyu içerir ve değerli metallerden daha az değerli ve daha az nadirdirler.
Bu metaller, düşük maliyetleri ve yaygın bulunabilirlikleri nedeniyle yaygın olarak kullanılmaktadır. Yine de, ülke ekonomisini büyük ölçüde etkileyebilirler. Örneğin, Endonezya dünyadaki nikel rezervlerinin %22'sine ev sahipliği yapıyor ve bu da ülkeyi, orada nikel bulunmadan öncesine göre ekonomik olarak çok daha güçlü kılıyor.
İşlem yapmak için farklı değerli metaller nelerdir?
FBS ile bu listedeki dört metalin hepsiyle işlem yapabilirsiniz. Ancak, tüm ihtiyaçlarınız için daha da fazla işlem çifti vardır, bu nedenle her an işlem yapmak için uygun bir değerli metal bulabilirsiniz.
Altın
Altınla işlem yapmayı kim sevmez? Hala dünyanın en popüler varlıklarından biri ve aynı zamanda 12 trilyon doları aşan kapitalizasyonuyla en değerli varlıklarından biri. Genellikle, altın ve USD negatif bir korelasyona sahiptir. Bu, dolar yükseldiğinde metalin aşağı doğru hareket ettiği anlamına gelir ve bunun tersi de geçerlidir. Daha önce para birimi olarak kullanılan altın, şimdi milyonlarca cihazın çiplerinde bulunabiliyor.
Klasik XAUUSD'den (altın - ABD doları) alternatif XAUEUR, XAUGBP veya XAUAUD'a kadar çeşitli altın çiftleri arasından seçim yapabilirsiniz.
Gümüş
Elektronik, mücevherat ve madeni paralar dahil olmak üzere çeşitli endüstrilerde geniş bir kullanım alanına sahip beyaz bir metaldir. Gümüş, çeşitli borsalarda geniş çapta işlem görmektedir ve altına kıyasla nispeten düşük fiyatı ve daha yüksek volatilitesi nedeniyle yatırımcılar arasında popülerdir.
Gümüş, altından daha yavaş büyüdüğü için genellikle değerinin altında kabul edilir. Endüstriyel talep ve makroekonomik olaylar gibi faktörler fiyatını etkiler.
Platin
Platin, talebin %50'sini oluşturan ve şirketlerin havada daha az zehirli duman salmasına yardımcı olan mücevher ve katalitik konvertörler dahil olmak üzere çeşitli uygulamalarda kullanılan nadir ve değerli bir metaldir. Dünyadaki en nadir metallerden biridir ve genellikle diğer değerli metallerden daha yüksek bir fiyat noktasında işlem görür.
Paladyum
Ağırlıklı olarak otomotiv ve elektronik endüstrilerinde kullanılmaktadır. Bu parlak gümüşi beyaz metal Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Güney Afrika ve Kanada'da bulunan madenlerden geliyor. Altından 30 kat daha nadirdir ve yeşil enerji üretiminde çokça kullanılır.
Genellikle paladyumun fiyatı en çok otomobil endüstrisinden etkilenir çünkü platin ile birlikte bu metal katalitik konvertörlerde kullanılır.
Değerli metallerin fiyatını ne etkiler?
Özetle, her varlığın fiyatı arz ve talebe bağlıdır. Eğer bir ülke büyük platin yatakları bulursa, piyasa arzdaki artışı fiyatlandırmaya başladığı için fiyat düşebilir. Öte yandan, küresel durgunluk otomobillere ve katalitik konvertörlere olan talebi azaltarak platin ve paladyum fiyatları üzerinde fiyat baskısı yaratabilir. İşte fiyatları etkileyen başka şeyler:
Ekonomil belirsizlik
Kriz zamanlarında metalin dinamiklerini daha iyi anlamak için USD'nin altına karşı hareket ettiğini bilmek iyidir. USD yükseldiğinde, altın düşer ve bunun tersi de geçerlidir. Gümüş, altının daha volatile bir versiyonu gibidir.
Altın ve korelasyonu. Fed Fon Oranı
Platin ve paladyum, otomobil üreticileri için kritik öneme sahiptir ve bu nedenle, otomobillere yönelik küresel talep düştükçe düşüş eğilimi gösterirler.
Endüstriyel faaliyet
Bu, sanayi kuruluşlarının faaliyetidir ve madencilik, imalat, elektrik, gaz, buhar, iklimlendirme gibi sektörleri kapsar. Basitçe söylemek gerekirse, endüstriyel faaliyet ne kadar fazlaysa o kadar iyidir.
Daha fazla üretim her zaman mallar için daha fazla talep anlamına gelmez. Ancak bu ikisi bir araya geldiğinde fiyatlar hemen her zaman yükselir. Yine de, daha fazla üretim (daha ucuz üretim nedeniyle) piyasadan taşabilir, bu da talep tarafını zayıflatabilir ve fiyatları daha da aşağı çekebilir. Altın, esas olarak bir değer saklama aracı olarak kullanıldığı için endüstriyel üretim değişikliklerinden çok fazla etkilenmez. Çiplerde çok fazla altın kullanılmaz.
Paladyum ve platin, her ikisi de esas olarak mal üretimi için kullanıldığından, daha ağır bir etki altındadır.
Doların gücü
USD neden yükselir? Çünkü Fed oranları yükselttiğinde para daha pahalı hale gelir. Basitçe söylemek gerekirse, yüksek faiz oranları mevduat getirilerini ve kredi faizlerini artırır. Böylece kişi ve şirketler harcamalarını yavaşlatır ve gelecek için daha fazla para biriktirmeye çalışır. Ekonomi yavaşlar ve para birimi diğer para birimleri karşısında yükselerek daha pahalı hale gelir. Bütün bunlar altın için fiyat baskısı yaratır ve Fed enflasyonla savaşırken altının fiyatını düşürür.
Şu şekilde çalışır:
- ABD hazine getirisi artar → USD olan talep artarr → USD yükselir.
- USD yükseldiğinde, altın (XAU) düşer (bu, Altın Standardı zamanlarından gelmiştir ve sonrasında da kalmıştır).
- Altın arzı talep kadar hızlı artmaz. Üstelik enflasyon sıfıra inmez, bu da USD'yi zamanla zayıflatır.
- Böylece altın yıllarca düşse bile uzun vadede yükselişini sürdürecektir.
Diğer metallerde ise durum biraz farklıdır. Platin ve paladyum USD'den çok fazla etkilenmez, bu nedenle hareketleri diğer faktörler tarafından yönlendirilir.
Faiz oranları
İşte fikri hızlıca anlamanız için bir örnek. 2 Kasım 2022: ABD Federal Rezervi, faiz oranını 75 baz puan artırarak USD için büyük bir yükseliş hareketi yarattı. Altın sonraki birkaç saat içinde 4000 point hareket etti.
Fed şahin olduğunda, bu USD'yi yükseltir ve altının zayıflamasına neden olur. Gümüş, Fed faiz oranını sıfıra yakın tuttuğunda genellikle bir ralliye girer ve bu da onu bir şekilde altına benzer hale getirir.
Gümüş ve Fed Fon Oranı Korelasyonu
Paladyum ve platin için ise, bu metaller çok fazla etkilenmez, ancak genel ekonomik dalgalanmalar yine de onları etkiler.
Parasal genişleme
"Parasal genişleme"yi yeniden ifade etmek istersek, basit bir "Para basımı" elde ederiz. Fed, piyasada daha fazla para yaratarak şirketlerin sermaye artırmasını kolaylaştırır. Aksine, bu para politikası enflasyonu hızlandırır.
Değerli metaller, onlara olan talep arttığında yükselir. Ayrıca, enflasyonu sevme ve fiyatlar arttığında yükselme eğilimindedirler. Altın ve gümüş gerçek enflasyon hayranlarıdır ve platin ve paladyum daha çok endüstriyel üretim türündeki değerli metallerdir. Parasal genişleme, hisse senetleri, kripto para birimleri ve metaller dahil olmak üzere tüm riskli piyasalar üzerinde yükseliş etkisine sahiptir.
ABD para arzı M0. 2023'te baskı makinesi çalışmaya başladığında altın %41 yükseldi.
Değerli metal işlemlerinin özeti
Değerli metal işlemleri hakkında bilmeniz gereken her şeyi size anlattık. Artık, ekonomik belirsizlik, endüstriyel üretim, USD hareketleri, faiz oranları ve güvercin para politikası gibi değerli metallerin fiyatını etkileyen faktörleri biliyorsunuz.
Değerli metaller, belirli fiyat hareketi arayanlar için benzersiz bir işlem fırsatı sunar. İşlemciler, metallerin yükseliş ve düşüşlerinin arkasındaki nedenleri anlayarak gelecekteki hareketleri hakkında bilinçli kararlar alabilirler.
Bir hesap oluşturarak ve bu makaledeki her değerli metalle işlem yaparak FBS ile bilgiyi başarıya dönüştürün. XAUGBP (altın-İngiliz sterlini) ve XAGEUR (gümüş-euro) gibi alternatif altın ve gümüş çiftlerini bile seçebilirsiniz. Umarız bu makale faydalı ve bilgilendirici olmuştur, teşekkürler!