1. FBS broker >
  2. FBS Blog >
  3. Çevrim İçi İşlem Yapmak ve Çevrim Dışı İşlem Yapmak
2023-08-14 • Güncellendi

Çevrim İçi İşlem Yapmak ve Çevrim Dışı İşlem Yapmak

cover.png

Çevrim içi ve çevrim dışı işlem yapmak arasındaki fark nedir?

Günümüzde, işlem yapmak isteyen herhangi bir kişi, bunu tam olarak nasıl yapacağı konusunda bir soruyla karşılaşmamaktadır. Dünya genelinde neredeyse her ülkede nispeten özgür ve hızlı bir internet erişimi bulunmaktadır ve çevrim içi işlem uygulamalarının kullanıcı sayısı sürekli olarak artmaktadır.

Aynı zamanda, işlem yapmaya yönelik geleneksel yaklaşımları, yani çevrim dışı işlemleri de hatırlamalıyız. Çevrim dışı işlemler nasıl çalışır? Çevrim dışı işlemlerin avantajları nelerdir? Sonuç olarak, tercih edilecek olan yaklaşımın çevrim içi işlem yapmak mı yoksa çevrim dışı işlem yapmak mı olduğu hakkında makalemizde tüm detayları bulabilirsiniz.

Çevrim içi işlem yapmak nedir?

Çevrim içi işlem yapmak, internet üzerinden işlem yapmaktır.

Yeni bir kullanıcının-işlemcinin genellikle çevrim içi işlem yapmaya yönelik iki yaklaşımı vardır:

  • Herhangi bir cihaza bir işlem uygulaması indirebilir ve yükleyebilirsiniz. Örneğin, bir cep telefonuna veya dizüstü bilgisayara. Bu uygulama, bir MetaTrader veya FBS Trader Uygulaması olabilir.
  • Uygulamayı indirmeden brokerin web sitesini de kullanabilirsiniz. Bu durumda, bir işlemcinin tercihi, brokerin web sitesinin kalitesine ve hızına bağlıdır. Örneğin, FBS, kişisel çevrim içi işlem hesabına ve işlem platformunun masaüstü sürümüne erişim sağlar. Bu sürümün kullanımı kolaydır ve işlemcinin mobil veya masaüstü cihazına ek kurulum gerektirmez.

Çevrim içi işlem yapmanın artıları ve eksileri

Çevrim içi işlem yapmanın tartışmasız artıları şunları içerir:

  • Size en uygun olan yaklaşımı seçebilirsiniz.
  • Dünyanın her yerinden işlem yapabilirsiniz.
  • Neredeyse tüm modern mobil cihazları kullanabilirsiniz.

Ancak, çevrim içi işlem yapmanın birkaç dezavantajı vardır:

  • İşlem uygulaması, telefonunuzda fazladan yer kaplar ve mobil cihazınızın ilave güç harcamasına neden olur. Bu da kritik bir anda işlem kalitesini etkileyebilir.
  • İnternet bağlantısı sorunları, işlemlerinizi yanlış şekilde etkileyebilir.

Peki ya mobil cihazınız kullanılamazsa, internet servis sağlayıcınız bir anda kaliteli hizmet veremez hale gelirse ve teknik desteğine ulaşamazsanız ne olur? Bu durumda, çevrim dışı işlem yapmak devreye girer.

Çevrim dışı işlem yapmak nedir?

Çevrim dışı işlem yapmak, işlem parametrelerini kendinizin girmediği bir işlem yapma türüdür. Broker kurumunun yetkili bir çalışanı, bunu sizin adınıza yapar. İşlemci, brokerın çalışanına yapılacak işlemin parametrelerini söyler.

Çevrim içi işlem yaparken olduğu gibi burada da iki yaklaşım mümkündür.

  1. Bir varlığı alış/satış emri telefonla sesli olarak iletilir.
  2. Talepler, işlemcinin şahsen ofiste bulunmasıyla gönderilir.

Bahsedildiği gibi, bir işlemci bir işlemin parametrelerini girmez. Yalnızca bunları brokerin çalışanına söyler. Bu nedenle, işlemcinin hata yapma olasılığı daha düşüktür.

Broker çalışanının işleme girerken bir hata yaptığını varsayalım. Bu durumda, görüşme kaydı dinlenerek veya imzalanan belgenin bir kopyası alınarak her zaman kolayca itiraz edilebilir.

2180-02.png

Çevrim dışı işlem yapmanın artıları ve eksileri

Çevrim dışı işlem yapmanın avantajı, genellikle bir brokerın çalışanıyla konuşma ve olası işlem parametrelerini tartışma fırsatıdır. Temelde, işlemci bir mini danışma alır. Ancak yine de yalnızca başkalarının tavsiyelerine göre hareket etmek yerine, en başta bağımsız kararlar almanızı öneririz.

Çevrim dışı işlem yapmanın bir avantajı da şüphesiz işlemcinin yüksek hızlı internete erişemediği durumlarda işlem yapabilmesidir.

Çevrim dışı işlem yapmanın dezavantajı fiyatıdır. Brokerin, müşterilere danışmanlık vermek ve başvuruları almak için özel kişileri işe alması gerektiğinden bu, işlemciler için ekstra maliyet oluşturacaktır.

İkinci dezavantaj işlevsizliktir. İşlemci bilgileri ilettiğinde ve broker çalışanı bilgileri sisteme girdiğinde varlığın fiyatı önemli ölçüde değişebilir. Çevrim dışı işlem yapmak, sık sık işlem yapmayı planlayanlar veya örneğin piyasada scalping yapmak isteyenler için tasarlanmamıştır.

Son olarak, zaman, çevrim dışı işlem yapmanın önemli bir dezavantajıdır. Brokerin ofisine bir başvuru yapıldığında, oraya gitmeniz gerekecektir; telefonla yapıldığında ise önce çalışanı aramanız gerekecektir. Bu biraz uğraşmanıza neden olur ve oldukça uzun sürebilir.

Çevrim dışı işlem yapmak hâlâ mümkün mü?

Tabii ki. Hala çevrim dışı işlem yapabilirsiniz. Ancak, bugün çevrim dışı işlem yapmak eskisi kadar çekici değildir çünkü çevrim içi işlem yapmak bu yüzyılın yeni büyük trendidir.

Çevrim içi ve çevrim dışı işlem yapmak: Hangisi daha iyidir?

Çevrim içi ve çevrim dışı işlem yapmayı karşılaştırırken üç temel faktörü dikkate almalısınız: kolaylık, güvenlik ve gerçek zamanlı bilgi.

Kolaylık

Kolaylık açısından, çevrim içi işlem yapmak kesinlikle en iyi seçimdir. Hiçbir yere gitmeniz gerekmez. Brokerinizle iletişim kurmak için ara sıra ziyaret etmeniz gereken bir ofis yoktur. Brokeri aramanız da gerekmez. Çevrim içi işlem yapmak için ihtiyacınız olan tek şey, akıllı telefonunuzdaki bir mobil uygulamadır veya bir dizüstü bilgisayar kullanabilirsiniz.

Çevrim içi işlem yapmak, size değerli bir şey olan zaman ve rahatlık sağladığı için oldukça uygundur. İstediğiniz zaman ve istediğiniz yerde işlem yapabilirsiniz ve zamanınızı o an ihtiyacınız olan şekilde kullanabilirsiniz.

Güvenlik

Çevrim içi işlem yapmak daha güvenli bir seçenek gibi görünüyor. İşlemler üzerinde tam kontrole sahip olursunuz, bu nedenle dolandırıcılığa kurban gitme riskiniz minimumdur.

Çevrim dışı işlemlerde, çok sık olmamakla birlikte, bir brokerin müşterisi adına izinsiz işlem yaptığı durumlar vardır. Bu, müşteri için önemli zararlara neden olabilir.

Dolayısıyla, çevrim içi işlem yaptığınızda, işlemlerinize ne olduğunun kontrolü sizdedir.

Gerçek zamanlı bilgi

Son olarak, çevrim içi işlem yapmak, piyasa hakkında zamanında bilgi almanızı sağlar. Önceki örnekte olduğu gibi, çevrim içi işlem yaparsanız 7/24 tam olarak bilgilendirilirsiniz. Bu nedenle, piyasada veya işlemlerinizde herhangi bir şey olursa, bunu ilk öğrenen siz olursunuz.

Güvenilir ve sorumluluk sahibi bir çevrim içi işlem brokeri seçerseniz, minimum riskle kontrollü işlem yapmanın keyfini çıkarabilirsiniz. Ancak şunu unutmamalısınız:

Sonunda seçeceğiniz işlem yapma şekli ne olursa olsun, bu faaliyet finansal riskler içerir. Bu nedenle, mümkün olan en iyi sonuçlarla işlem yapmak için işlem yapmaya devam etmeden önce kendinizi eğitmelisiniz.

Sonuç

Peki hangi şekilde işlem yapmayı öneriyoruz? Cevap açık: Çevrim içi işlem yapmanızı öneririz. Çevrim dışı işlem yapmak kadar ekstra masraf gerektirmez ve size çok daha fazla zaman kazandırır.

Hayattaki en önemli kaynakların zaman ve para olduğunu unutmayın. Çevrim dışı işlem yapıyorsanız, her ikisine de fazladan harcama yapmaya hazır olun.

Çevrim içi işlem yapmak, inkar edilemez birkaç avantaj sunar. Ancak, yalnızca internet erişiminiz varsa çalışır. Bu nedenle, ağ erişiminizin olmadığı bir yere seyahate çıkmadan önce, tüm pozisyonlarınızı kapattığınızdan emin olun. Aksi takdirde, bir seyahatten döndüğünüzde böyle bir ihmalin sonuçlarını görmek çok tatsız olabilir.

  • 506

Veri toplama bildirimi

FBS bu web sitesini çalıştırmak için verilerinizin kaydını tutar. “Kabul Et” düğmesine basarak, Gizlilik politikamız kabul etmiş olursunuz.

Geri arama

Bir yönetici sizi kısa süre içinde arayacaktır.

Numarayı değiştir

Talebiniz kabul edildi.

Bir yönetici sizi kısa süre içinde arayacaktır.

u telefon numarası için bir sonraki geri arama talebi
sonra olabilir

Eğer acil bir sorununuz varsa lütfen bizimle iletişime geçin
Canlı sohbet

İç hata. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz

Zaman kaybetmeyin - TDİ'nin ABD Dolarını ve kârı nasıl etkilediğini takip edin!

Tarayıcınızın eski bir sürümünü kullanıyorsunuz.

En son sürüme yükseltin ya da daha güvenli, rahat ve üretken bir yatırım deneyimi için başka bir tarayıcı deneyin.

Safari Chrome Firefox Opera